Wednesday, February 14, 2018

Gratitude in everyday life.

Assalamualaikum and hi to all. School holiday bermula sudah hari ni. Kena tepat 14hb feb 2018 bersamaan dengan Valentines Day. Why do we have to wait for valentines day to arrive than only we share our love, our gratitude? Lets start by sharing gratitude everyday. Shall we? I know kadangkala hidup ni tidak seperti yang kita rancang atau impikan. Kadang kita terlampau fokus pada apa yang kita kurang kita lupa pada apa yang kita ada. Kita lupa setiap hari kita berpeluang menghembus nafas bangun seperti biasa.

Kita lupa kita dapat melihat dunia dan melihat orang tersayang kita. Lupa betapa beruntungnya kita di bumi Allah.Subhanallah. Gratitude atau dalam Bahasa melayu syukur (betulkan saya jika salah).Untuk kita rasa gembira setiap hari rasa syukur itu harus bagi saya wajib ada dalam jiwa kita. Melihat kelebihan orang lain boleh menimbulkan perasaan dengki dan iri. Jika rasa syukur itu ada tertanam dalam diri kita insyallah perasaan iri dapat di hilangkan. Well kita hanya manusia, syaitan sentiasa bertenggek di bahu kita menunggu peluang. Jangan suka bandingkan hidup kita dengan orang lain.

Setiap kita suda punya bahagian rezeki dari Allah. Percaya give faith pada Dia insyallah all went well. The less we want the more we get. Setiap kali kita feel down sentiasa ingat ada orang yang lebih susah dari kita. My everyday life more or less to say "content". Well I don't have the everyday excitement macam orang lain that I saw in social media..socialita high tea down tea (lols) gathering at expensive places almost every week. I'm just and ordinary mom working my head off handling house core and my kids. Managing my online store and my anxiety is not easy for me. Some of the time I felt alone but not lonely. Yes I had anxiety for almost 3 years now..but lets talk about it on the next entry. How I deal with my anxiety.

Come back to our topic is rasa syukur. Rasa syukur diselang dengan rasa terima kasih. Setiap kali rasa syukur kita harus berterima kasih. Terima kasih kepada Allah yang beri kita segala keperluan kita. Terima kasih kepada pasangan kita. Terima kasih kepada ibu bapa kita. Terima kasih kepada anak2 kita. Terima kasih kepada orang yang pernah membantu kita ..Terima kasih.


Eojin Eomeoni R.H

Monday, February 12, 2018

Refleksi diri.

Assalamualaikum 2018. Where shall I start?? 2018 sudah last update this blog is 2016. A lot been happening in my life and Alhamdulillah all is good. Alhamdulillah juga sebab rezeki yang Allah bagi. A big step for me dalam tempoh 2 tahun ni. Ada orang stay in my life ada juga manusia yang ku buang 100% dari kehidupan ku. Betul la quote mengatakan ada orang yg datang dalam hidup kita untuk memberi pengajaran dan juga di takdirkan untuk singgah sebentar. Namun ku bersyukur kepada Allah setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya. Mula-mula agak sakit dan pahit bila reality hidup dalam hubungan persahabatan itu tidak berjalan seperti yang di impikan. Keikhlasan bersahabat itu tidak dihargai dan pengorbanan kita tidak di nilai. Susah senang kita menjaga silatulrahim tidak memberi aku kebahagian. Mungkin juga dia terlampau baik untuk ku jadikan sahabat dunia akhirat. Mungkin juga aku tidak layak untuk menjadi jirannya di syurga nanti.(insyallah) Aku redha dan pasrah atas semua ketentuan dan aturan Allah. Memang hikmahnya tidak ku lihat pada mulanya, namun beransur terang semenjak 2 tahun kebelakangan ini. Ku renung ,refleksi diri mencari dimana kekurangan ku sebagai sahabat.Selama 2 tahun aku memikir akhirnya ku temu jawapan yang pasti, setiap apa yang kita lakukan tidak akan pernah cukup. Itulah namanya manusia. Akhirnya aku berhenti mengharap. Berhenti mengharap untuk di sayangi...berhenti mengharap supaya sahabat itu berubah. Sebaliknya aku yang harus berubah. Belajar untuk mencintai diri sendiri sebelum mencintai orang lain. Belajar untuk menerima bukan semua manusia menyukai diri kita..eventually redha yang baik itu akan datang sendiri jika kita ikhlaskan hati dan niat. Alhamdulillah aku akur dan lebih bahagia bila aku mula menerima aturan Allah.Rezeki sahabat mungkin belum ku temui namun aku tahu antara ramai ramai ada juga yang ikhlas menyanyangi ku.Tetap bersyukur kerana aku diberi rezeki dari sudut lain. Fokus untuk rezeki lain yang diberi Allah dari focus benda yang kita kurang. Mudahan insyallah 2018 lebih kepada memperbaiki rohani.
Eojin Eomeoni Ratna Halim

Tuesday, September 13, 2016

2016 and counting

2016.
.yes 3 years since i last updated my blog..a lot been goin on with my life and our life as a family. And alhamdulillah  everything went well…My baby Raisya start her kindergarden school this year..Rania my eldest had her UPSR this ..and my amoi well she still being my amoi manja. I still am a stay at home mom, taking care my 3 kids on my own without a maid or living maid.Now i did a small business craft selling Namidori.
Life pretty much the same. I guess Allah had His way and know the best for us kan.
Insyallah gonna update more on this blog. This our latest picture.

Tuesday, May 14, 2013

C kuali kecil

aaaah nampak gambar kuali kecik tu..teringin la plak mau cr..pas masak trus letak atas meja ngappp trus..tak ya mau salin d pinggan bagai...tapikan nanti laki aku n anak2 cakap mami ni uda buang tebiat kali tau...adeh..tp akan aku cari gak kuali shomel ni...if dioramg tak mau pakai biar aku pakai sorang..ko hado?

Monday, May 13, 2013

Bunga Pom Pom

The other day bangun pagi ja datang semangat 'Martha Stewart' masuk dlm badan..i dont know u guys but as for me selalu experience feeling ni...Tetiba rajin nak deco uma bagai. So konon2 first step nak buat rumah ala2 country home teringin lah uma wangi n berseri. di jadikan cerita c kak ton ni angkut la c baby ton to a nearest mini mart beli bunga...sampai ja waaah semangat nengok bunga berbagai-bagai..but to tell u guys flower is not cheapppp Noooo...its expensive aaaaaahhh..

Dipendekkan cerita c kak ton pun beli la bunga Pom pom..cantik ja warna purple gitu one of my fav color .Nasib tiada color turqoise if ada kak ton beli juga tau.So c kak ton pun senang la hati umpama dapat loteri 1 juta dlm bank. Lepas beli bunga c kak ton drive la p amik anak2 kak ton ni ...masuk ja anak sulung kak ton nampak buka suka la sangat umpana tak pernah nampak bunga bagai...dia p la hidu2 bunga pom pom tu wangi la sangat katanyer..

Dalam masa beberapa minit anak c kak ton bersin la bertalu-talu. C kak ton pelik tadi bukan main sehatnyer masuk kereta tetiba plak flu ni apahal...di pendek kan lagi crita mula2 c kak ton ni beli bunga amik gbr pos la gambar bunga tu kat IG...one of IG fren bagitau kak ton hati2 bab bunga pom pom can trigger flu...uhuhuuuuu itu la puncanya anak kak ton selesma pada hari ini...

Sorry sangat ..anak ku rania..mami tak tau ko ni allergic c pompom..nex time tak beli lagi yerk...huhu...

Mothers Day Special

Celebrate Mothers Day with my mom inlaw and sis inlaws at Olde Town Lintas. Since my mom is not in town we celebrate without her this year. Nevermind tunggu dia alik than we celebrate together.Eating with families always been fun. im enjoying my food so did the kids. As a gift i bought my Mil a caftan fom Jakarta. Early this morning she message telling that the caftan fits her well and she loves it...fiuuuuwww glad that she love it hihihi...As for me this morning i woke up and there it is...a gift for me from hubby yeay!!! Automaticlly made my day....my eyes just pop up...sengih sampai telinga kak ton....tq darling hubby for appreciating me... I hope all of you momsie had a wonderful Mothers Day!! xoxo

  

Thursday, May 9, 2013

Alhamdulillah...

Assalam semua.I knowwwww brapa kali jua mau ckp, lama suda ndak upload blog...i know..macam mana mau upload mana fb,mana instgram, mana pinterest segala bagai la..semua pun mau upload penat kak ton.hehe.Lagi skang tiada maid jadi mmg hari2 jadi om la d rumah.


Buat masa ni alhamdulillah anak2 membesar bagai kanak-kanak rebina.Aktif dan sihat.Termasuk juga ibu mereka kit sama membesar bersama anak-anaknya ..ko ada? Life so is good..less stress coz mayb i avoid myself to be close and involve from negative people and surround myself with positive people...

Trying very hard to be a good mom ,wife,daughter,sister,friend...and not forgetting jadi hamba Allah yg taat...mudah mudahan...:) aamin....


Sunday, September 16, 2012

Up side down


Anyway hellooo and salam all..missing u readers( if i have one huhu)...as usual life has been up side down..:) let the picture do the talking.

Thursday, June 21, 2012

Brother Engagement

Another big family event.Well its big for us family. My 3rd brother got engaged to a beautiful teacher(cicer) hehe.Semoga Allah memanjangkan jodoh hingga ke jinjang pelamin dan hingga akhir hayat...Aminnn...:)

Sunday, June 3, 2012

My brother wedding

Yup its been a while kan... lama gila ndak update sebabnya malas la tu.. huhu not really malas but no time since i hav to juggle everything on my own.

Anyway 1st June tarikh yang bersejarah for my 4th brother.Kira dia langkah bendul la dari abang dia hihi.

Takpa la what matters everything went well alhamdulillah.Majlis kecil dan family dari sandakan datang berkumpul itu yang penting.

Tahniah di ucapkan to my brother Mohd Haniff dan isteri tercinta Liyana. Semoga berkekalan hingga ke anak cucu amin...:)

Thursday, May 3, 2012

April baby

Yup i know lama kan ndak update if rumah kali suda haunted ni blog.. since dr January tak update naa adakau teda kan??

Sempena April ni Harijadi anak sulung yg ke-8 tahun alhamdulillah.Sitti Rania Batrisyia nama penuhnya.Budak darjah 2 disekolah cina and proud to be her mom coz dia jadi ketua class di sekolah cina bukan senang tau :)

Sambutan kali ni celebrate di uma ja.. with close family.:) Semoga menjadi anak yang soleh dan selamat dunia akhirat amin.....

Gratitude in everyday life.

Assalamualaikum and hi to all. School holiday bermula sudah hari ni. Kena tepat 14hb feb 2018 bersamaan dengan Valentines Day. Why do we ha...