Wednesday, August 26, 2009

5th Day of Ramadhan



ok...this is hard task..ergh.never try this before..insyallah jadik.hehe..enjoy..We try together ya....Gud luck..



OPOR DAGING

Bahan:
1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ]
1 s/k jintan putih ]
3 keping asam keping
minyak
garam
Bahan tumis:

2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan mesin:
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
Cara membuat:

Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.

Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.

Masukkan santan dan biarkan reneh dengan api yg kecil sehingga mendidih dan daging lembut.

Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.

Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning

4 comments:

Shana said...

macam rendang daging kan?baru ja sia masak rendang daging hari tu...pedas2 buat gung, baru sadap ehehe ,ko buat byk2 kalau ndak habis buli kasi kering buat serunding, pastu ko kasi aku..ehehhe

Ratnariz said...

ya cam rendang gung..tapi bukan rendang..keke...kasi ko...if uma ko dkt buli jua..ni ujung dunia ke ujung dunia..on the way p uma ko abis uda kena makan..kekekke

Shana said...

ndak apa ko masak time raya , hari raya aku dtg ni biarlah ujung donia ehehh

Ratnariz said...

keke..raya tahun ni aku tutup uma dpan belakang..wakakak...tunggu la tahun dpn uma baru..skang ni baru renovation bah..uma skang ni..teda apa2..kin malu ja..keke