Friday, November 11, 2011

Nervous+excited+worried=blur

I dont want to say anything until its over...huhu

Friday, November 4, 2011

Aku dan Aladin

Hujung minggu lepas me hubby dan anak2 lunch dikuar dkt restoran Arab . aik nanti jap arab ka spanish upa plak tp menu dia da makanan dua2 bangsa ni.Sooo konon memandangkan mau makan makanan arab ni kira mau dapat feel la maka aku memakai la seluar Aladin ku. . huh. . cantik kan. . ;)





Lama juga ndak begaya gini since ada baby ni kan. .ok c Aladin ni ku tempah sendiri ya. ku beli kain n ku katakan oada tukang jahit ku tuk buat ni khas tuk aku . bab aku tau mmg teda dijual ni dmana possibility tuk jumpa kembar dua serupa memang tidak akan hehehe. .

Ok ok ni semua ada d butik ya ooopppss sorry guys forgot to mention im opening a small boutique at 1Borneo Hypermall kk. .will post about it soon once everything is done. . :).

Inner ninja? ?

Tajuknya ja suda pelik kan. . nama inner tudung yg ku pakai skang ni inner ninja .Ni if cari d kk or bui gak aku ckp Malaysia aaah lagik besar kan memang susah mau jumpa 'buat masa inilah' i donno in the.future mayb akan berlambak dipasaran ni.Sooooo before benda ni jadi hit and bersepah y not u b the first 1 among your fren to wear this super cool inner. . its very i tell u very ya comfortable inner . .blakang dia mmg breezyyyy sangat. coz ada lubang berbeza dr inner yuna ya kawan2. inner yuna melekat gila di muka n not all people sesuai pakai.






But for this inner semua jenis muka bentuk boleh pakai ya. . mmg best. .soooo apa tgu lagi grab la satu try dulu . .bila suda beli beli gerenti mau tambah lagik ;)

Cinta Baru

Assalamualaikum all. . kali ni saya mau bercerita mengenai cinta baru iaitu Baby kecik bernama Sitti Raisya Baisara.Ya itulah nama diberi buat puteri bongsu ku.Lahir pada 4hb July 2011. .yes she was born early 2 weeks. .mayb coz mami telampau aktif kehulu kehilir.Dia lahir menerusi c sec since Rania and Rihana also c sec so teda choice kena.gak c sec.

Cuma kali ni terancang but not really dirancang since tarikh tuk operate 15hb july tp dia mau gak kluar awal ni so no choice la kan.To tell u all masa di meja operate i was so panic coz hubby was not there when they pushed me inside.the operating room sampai doktor hav to put me asleep. . huhu i dobt know y first time panic gitu before this ndak gak . .well i guess at that time mementalky unstable kan.

Beberapa jam lahir la Alhamdulillah puteri bongsu ku dgn berat 3.05kg ja. . kecik dr her sisters. .and now shes already 4 mths old n become more interactive every day. . shes a very happy baby she only cried if shes sleepy n when she need nappy.change tu ja.hehe .Ku berdoa pada Allah semoga dia menjadi anak yang solehah dan sentiasa dilindungi Nya.Amin






I pray to Allah hope dia akan jadik anak yg soleh dan sentiasa dilindungi Allah .Amin . .;)

Wednesday, September 28, 2011

Hijabers Community Sabah





Assalamualaikum all....some of you may know ..some of you may not...but just want to inform ja bah.Sharing is caring kan.Me and my friend Azean sebulat suara menubuhkan satu community yang berlandaskan Muslim women yang berhijab.Im doing this bukan bermakna saya mengaku saya alim ya.Im doing this coz saya tau saya tidak alim tu sebab saya buat ni mahu menjadik lebih baik di dunia dan juga akhirat.

So since this is my personal blog i dont have to be formal la kan.Im still me ..still love to shop,love to watch movie and all.hehe..i only be formal once needed.I pray to Allah semoga penubuhan HCS diberi rahmat dah hidayah dan dapat membuka minda anak muda dan wanita kita supaya menutup aurat.Insyallah kan..pray for us ya...

If you guys want to know more about the Community do click on the link at your rigth hand side ya.....take care...xoxo

Friday, September 16, 2011

Salam Eid

Is it to late to wish Selamat Hari Raya to all muslim friends :). .lum terlambat kan.ciz its still bulan syawal. .Neway ive been neglacting this blog for ages. .well cant blame me 100% though coz i just gave birth to a beautiful baby girl tau. .soooo its a strong reason hokay. .been up like a security since the baby born buy skang suda slow down a bit baby no more waking at nite hehe syukur. .

Oh ya lupa plak my baby name is Sitti Raisya Baisara.Berat dia 3.1 kg ja compare to her sister .But bersyujur shes healthy and a very happy baby. . she likes to smile and giggle a lot that made my day. . i will try to post her picture here since im using tab so its impossible to upload pic here. .hmmm. .

Im gonna talk about new things in my life.from trow on. . about a group that will be part of my life from now on. stay tuned ya. .

Monday, June 27, 2011

Menghitung hari. .

Well u know. .(dengan slang minta puji) hihi. . ndak bah . .saja ja kacau kamurang.Lama tul ndak menghapdet blog ni kan.If uma kali ada hantu suda dudukminum kupi dlm dia hihi.Newayyyy sibuk bab menghitung hari jumpa org baru or should i say kekasih baru. . skang aku uda ada 3 org kekasih hati. . tamak haloba tambah lagik satu ni coming soon. . mmg hati berdebar debar dap dup dap dup. .setelah byk dugaan dan cabaran alhmadulillah masa nya kunjung tiba.

Di samping menunggu ketibaan kekasih hatiku yg cumil ni aku sibuk la atur sana sini sebelum aku bersarang selama 44 hari dlm uma . . maka tu yg aku sibuk kemas .bongkar uma.sambil2 mengumpul koleksi Ratna Riz Suitcase. aik tiba2 plak kan hihihuh tu plan besar aku pas beranak ni mau jadik tokei busana muslimah modern . . apa tu fashionably affordable motto online store n biz aku ni ngam kan hihi. .

ok enough say doa kan aku dan kekasih hati ku selamat dan semoga kita berjumpa lagik utk hapdate yg seterusnya. . ooops.sorry teda gambar ntah napa aku ndak buli hupload dr samsung tab ni bengong betul. . huhu

Monday, June 13, 2011

kenapa??

Ok. .kenapa?? Tajuk pun dah tanda soal kan. . .first aku mau crita ni bukan la aku mau trip diri aku ni sahabat yg baik or kawan yg baik tapi sofar aku ndak la suka cari gaduh n so far aku ada ramai kawan. . napa aku ada ramai kawan hmmm mayb bab aku suka ramai kawan. . kawan ni ada byk kategori,ada kwn shopping,ada kwn antu movie . . kwn makankwn pendek kata.tu pun kwn gak kan. . aku akteli windu ngan kwn aku.zaman kolej dulu.Suka duka makan tak mkn sama2.Bila mkn musim teda wit aah tu la musim maggi mee nama dia. . hihi or yg paling best musim roti canai since.time tu roti canai satu baru 50 posen.so hentam 2uda.kenyang sampai besok hihi. .

aik aku melalut plak pasal roti canai .balik ke crita asal. . kenapa aku rela ilang kawan yg sengal maksud aku kwn yg konon.sayang kita tp deep jauh dlm benak dia mmg dengki jeles.tu ader .tp yg heran plak napa dia mau kwn plak ngan aku ni. . pelik bin ajaib pun ada. . bila ada salah faham bukan dok duduk bincang tp maki hamun sampai aku nak ckp pun terkedu. .pastu bertubi-tubi sms aku bagai rak siap hugut sumpah serana semua lengkap.

bila hati uda cool down baru menyesal cakap dah lepas . .bak kata org telajak perahu boleh undur terlajak kata sendiri mau ingat. betul ka tu. . ?dlm.erti kata lain biarpun kdg aku terasa gak nak kol n sms tp bila ku hingat balik mmg susah la mau telan. . hmmm ler uda namanya aku bukan nabi. . tp ndak pa aku forgive. . tp not forgotten aaah tu yg penting. .

yg penting skang ni aku sedaya upaya buat baik ngan org bab kita d dunia ni bukan nya lama kan. . so buat baik la kita ngan org ya. . jan suka ckp.pasal org diri sendiri tak hengat. .setiap pengalaman hidup jadikan pengajaran. . peace all. .

Sunday, May 29, 2011

Maidless and moving on

Seperti yg anda tahu im maidless rite now. . . Sapa ada baca my last entry mesti tau reason dia.So at the moment teda maid ni cam lipas kudung la me dgn keja uma,anak,suami and biz lagik fuhh mmg kdg bila duk diam2 tengok keadaan uma terasa kagum gak ngan diri sendiri camna aku boleh buat uma aku tak besepah cam tongkang pecah.Kain tak berlambak,anak suami mkn minum semua jaga n yg lagik kagum aku boleh siap makeup ,anak2 hias cantik ,hubby dpt pakai baju yg kena iron tau. . . Huh bangga la jugak kan. . The best part is im heavily pregnant!

Memang penat tuhan ja tau.Tapi bila tengok keadaan uma cam ada maid aku puas hati.Ikut hati mmg tak mau la ada maid ni tp memandangkan tak lama lagi aku mau beranak da mmg tak cukup tangan.Dah la beranak bedah mmg susahlah nak urus puteri aku dua org kesian nanti time d spital kang sapa nak tengok2 kan. hubby pun kena keja juga. . . So pendekkan cerita siib baik la skang ni coti skolah n insyallah ada maid da standby mau keja ujung bulan ni.Jan ja dia belot suda.

Hari ni p kenduri kawin seperti biasa mmg teda baju yg muat so ngan berat hatinya aku terpaksa la pakai jubah hitam yg besar gabak tu kan so out of fashion gitu tapi wat to do tu ja la yg muat. . .

Ps: Pagi ni aku kemas bilik maid aku terjumpa sebungkus bawang merah siap wrap cantik2 letak bawa katil maknanya maid aku yg pencuri tu siuk tul.shopping brg dapur kat uma aku. Ish haram xxxxxx betul . . .

Sunday, May 15, 2011

Orang gaji aku pencuri!

Benda ni uda lama aku suspek tapi aku buat derk ja..ingat kan dia pandai sedar sendiri bab aku selalu la sindir2 dia jangan ingat barang aku banyak aku tak ingat semua tu...pastu aku beri kepercayaan la ngan dia ni jaga uma semua...tapi ni yg dia balas aku ..if aku ingat balik nak ja aku cekik minah ni..tapi d sebabkan aku ni mengandung jadik ndak la baik plak aku beraksi melebihi yg sepatutnya kan..

Pendek kan crita..petang tadi aku suru la anak2 aku kluar seperti biasa diorang main la d taman permainan di kawasan uma dan seperti biasa maid aku c pencuri tu ikut la anak2 aku teman main kat taman permainan tu..diorang keluar ja aku pun mula beraksi..kunci pintu masuk bilik c pencuri ni..

Bila aku selongkar..mak aiiih cam shopping plak dia d uma aku ni..kasut sampai 2 dia mau tapau ..baju jan kira la..mng aku semua pun ada..seluar...bayangkan dia suda keja ngan aku dekat 9 bulan tiap kali dia balik dia bawa bakul ..aku rasa dia uda confident or dia uda nekad mau berenti tu la ni one last kopek dia mau bedal semua harta aku ni..subhananalllah..manusia apa la camni...

Once dia sampai ja dari permainan tu ngan budak2 ..aku suru budak2 naik atas mandi n trus cakap ngan dia kemas pakaian ko skang ko kluar dr uma ni...cukup gak aku sabar tau...mayb tu la bab aku mengandung aku tak la over ..aku cool ja...bila dia kemas baju dia aku suru dia duk luar memandang kan time tu maghrib aku suru dia tunggu d luar sementara kami anak beranak semayang dulu...bila selesai antar la dia balik tpt dia...gitu baik aku kan..siap antar kan lagik dpn uma..ikut hati mau ja aku halau dia trus..tapi aku redha..cuma aku cakap apa yg dia dah curi aku ndak halal dunia dan akhirat ..aku suru dia ingat tu sampai bila...last word aku cakap ngan dia...Ko akan carik aku balik di Padang Masyar if ko Islam...insyallah....

Tuesday, May 10, 2011

More collection On Hijab style coming soon!!

Im super duper excited !!! yeayy...ish belum apa2 cam munyit uda lumpat2 sib baik ja perut uda besar if ndak mau sumer solt ni ...wah ...just wanna share with you all..im on my way to put some Hijab Collection soon...so by the end of this month i hope semua ok ..n hope my tailor tu dpt la siapkan all my collection...

My collection is more to Hijab wear actually sapa ndak pakai hijab pun boleh pakai since tujuan mmg untuk memudahkan kita wanita begerak dan bergaya at the same time kan..hehe...one of the collection i will reveal is like Hana Tajima wore..the long cardigan tu...

yang ni ...aah...I will called it apa ya? astaga teda idea ..keke ideasss pleaseee...




cantik kan.....will update soon...stay tuned...

Monday, May 9, 2011

Hijab Fashion

Hijab style skang ni ada macam2..terbaru ni terinspired ngan satu awek jepun mix omputih ni .ayu nya sangat2 la suka...dia ni fashion designer gak.Petite n sweet.She brings waved to the hijab world org yg ndak pakai tudung pun terus terasa mau pakai .Coz the way she pakai so effortless.Jadik d pendekkan crita aku ni perasan + kepingin la konok try gaya tudung dia ni...bila pakai so far ok la..tapi cuma if wanted to wear this kind of hijab kena la 24 jam dlm aircond ya..warning.warning..if pakai tudung camni ngan niat nak gi meronda kat petaling street ka..gaya street ka minta maaf banyak2 anda akan basah kuyup bab panasssssss....

So sebelum pakai tudung ni kena tau mau p mana..if shopping dlm shopping complex ok..main bowling ok..tengok wayang ok..dinner or makan dlm tempat sejuk ok ..jan plak pakai hijab ni g ke pantai ya ...jan cakap sa tidak warning..huhu...ni la kejadian tudung yg sa pakai...tinguk ..aku rasa masi la ndak serupa kan..mau buat serupa tu adui mau 10 kali lilit tau sib baik ja ndak tecekik diri sendiri..huhu...




ATAS THE WANNABE BAWAH THE REAL HANA TAJIMA SIMPSON






Tuesday, April 26, 2011

Siapa yang emo skang ni???

Ni inbox saya dapat dari fb...berkali saya minta maaf insist gak mau tau napa saya ndak nampak..pastu in the end dia putar belit cakap saya yg emo...padahal saya uda awal ckp ndak nampak n sorry ...ringkas dan padat masi gak mau tau napa saya boleh ndak nampak..ndak ka heran manusia gini ...heran heran....

Between You and Rahsia Kuih Mak Limah

Rahsia Kuih Mak Limah April 25 at 10:39am Report
sapa izinkan awak masuk nama awak sediri...admin mana benarkan???? .

Ratna Hj Abdul Halim April 25 at 10:54am saya tak tau plak tak boleh ,minta maaf ya..saya suda add frens berminggu lepas tp nama saya takde dlm list since boleh edit saya ingat boleh buat sendiri..saya minta maaf ya..
Sent via Facebook Mobile .


Rahsia Kuih Mak Limah April 25 at 5:27pm Report
sapa cakap x der...sy sendiri masuk nama awak lam list..cam mana awak kata tak der .


Ratna Hj Abdul Halim April 25 at 5:32pm saya tak perasan byk sangat..saya dah minta maaf nak apa lagik ..tak melenting mmg saya tak perasan..minta maaf yerk..
Sent via Facebook Mobile .


Rahsia Kuih Mak Limah April 25 at 5:37pm Report
bukan melenting..sy tny nape cakap x der...sy sendiri masuk nama awak....macam tu melenting ker .


Ratna Hj Abdul Halim April 25 at 5:42pm ya Allah dah mmmg saya kata tak nampak nak buat camner? cara awak mmg melenting cam awak tak penah buat salah or tak penah silap pandang ker? manusia la kita ni mmg la pandai silap pandang ...camner awak bleh ckp camtu saya tak nampak bukan sengaja ingat saya bodoh ker nak buat hal camni ..awak nak saya buat apa? nak cium kaki awak ker nak minta maaf? benda kecik org dah minta maaf byk kali awak nak saya buat aper ? sekali lagik saya kata saya minta maaf...
Sent via Facebook Mobile .


Rahsia Kuih Mak Limah April 26 at 9:18am Report
terpulang la ratna...sy tak suka emo-emo nie...sy tny awak dr awal nape masuk nama sendiri...tu jer...ni melarat sampai cium kaki ler apa ler...adoi....sy tny soalan ni bukan pada awak jer...org lain pun sy tny..diorg jawap ok jer..."minta maaf x tahu"....fine ler...sy ok jer...adoi....klu sy nak bising awak pun buat pa...fb ni bukan leh bw mati pun.....sy tny soalan pendik jer....ni satu kilomiter saya dpt jawapan...so ter pulang pada awak ler...bye wsalam .


Ratna Hj Abdul Halim April 26 at 10:09am dan saya bagi jawapan pendek jugak mulanya saya tak nampak n saya minta maaf napa tanya lagik..sapa yg emo tanya balik kali?



(pastu dia cakap minta maaf fine ler..nampak di atas tu dia balik2 ckp napa ndak nampak dia ..if dia cakap fine ler mula2 napa dia balik2 tanya kan....ndak ka sot ni hahahaha..heran oh.)

Monday, April 25, 2011

Saya rasa heran ...

Macam kamu baca tajuk di atas tu ..ini saya tidak tujukan kepada sesiapa.So kepada sesiapa yg terasa akan entry ni minta maaf banyak2.Saya buat entry ni berdasarkan apa yg saya rasa dan kehairanan saya.Begini cerita dia...Mungkin ada antara kamu tidak tahu saya bergiat aktif dlm perniagaan Mary Kay.Saya seorang suri rumah punya 2 org anak perempuan yg nakal tapi chomel hehe..(sampat lagik kan)..kehidupan saya sebagai isteri kepada seorang peguam boleh dikatakan syukur alhamdulilah cukup mewah bagi saya..apa saya perlukan dan anak2 perlukan di sediakan oleh suami ku...tapi kenapa saya masi ingin mempunyai kerjaya dan perniagaan sendiri?? Kenapa???

Ini sebab musabab saya mahu punya kerjaya dan perniagaan sendiri:

1) Saya tidak suka bergantung harap dengan suami .Saya rasa saya seorang yg berdikari.

2) Saya suka memandang ke depan takut masa depan bukan seperti yg kita impikan atau mahukan (bukanlah bermakna saya tidak percaya pada ketentuan Allah sebab saya percaya la saya ambil langkah berjaga-jaga hari yg cerah tidak semestinya cerah sampai bila2..)

3) Saya boleh membantu suami saya kepada perkara yg remeh temeh seperti belanja anak2 makan...belanja kecil2 seperti brg permainan ...benda2 kecil yg tidak perlu saya minta duit hari2 dgn suami.


Langkah ini saya ambil dan saya bersyukur saya dari rumah boleh mendidik,menjaga rumah tapi saya boleh mendapat pendapatan yg setanding dengan wanita yg bekerjaya...

Yang saya heran sekarang ni ..kenapa ada wanita yg sudah punya kerja tapi hujung bulan abis semua duit...inisiatif untuk majukan diri tu tiada.Alasan tinggi gunung salah semua org di keliling..kenapa begitu ya? Kenapa tidak ambil peluang yg ada tingkatkan taraf hidup kita? Apa tujuan bekerja adakah hanya menunggu gaji yg belum sampai hujung bulan suda habis bayar hutang piutang yang teda penghujung? Malah sanggup berhutang untuk benda yg belum tentu menjamin masa depan...sedih,heran,terkilan semua ada...tapi saya bersyukur saya banyak juga jumpa suri rumah yg punya kekuatan mental dan fizikal yg kuat ...yg berusaha dari uma sama ada business online atau pun offline...macam saya kedua-duanya saya manfaat kan...

Mary Kay banyak mengubah pandangan saya terhadap hidup n perangai manusia....

Sunday, April 17, 2011

Am I too old for Hello Kitty?


In the very beginning 1974 maknanya she is 1 year older than me (yeay tu uda prove im too old for her hahahha) Hello Kitty, did not have a name. It was first seen as a kitty with a little red bow on its left ear, sitting down. However, Hello Kitty instantly attracted respect and love of thousands of people in Japan with its cute design and character, which turned Hello Kitty into an instant celebrity.

I love Hello Kitty bab cute la bah...what ever things yg ada picture or her logo mesti jadik cute trus ni.And since i have 3 little girls so no harm if i collected Hello Kitty kan can be pass on to my doter bah tu..(satu alasan yg kukuh ngeh ngeh)So now i can happily collected Hello Kitty item..oh ya even Kimora pun collect bah na ..jadeeey apa lagik yg ndak buli ni....

Monday, April 11, 2011

Ipad or Samsung Galaxy Tab???

Selama ni ndak penah tepikir pun mau benda alah ni...tapi pada satu hari yg indah ceh sang suami ku tercinta tiba2 mengofer kan untuk membelikan aku benda ni .Mata ku yg pada mulanya kabur n blur trus bulat memandang suami ku dgn penuh minat..(selama ni minat gak bah cuma ndak la terlampau bersinar pandangan tu kekeke...sayang hubby) Jadik to make things short ..aku pun beranganlah dan berpikir mau yg mana satu padahal teda pun kena suruh pilih tapi hati tamak halobah ni mau gak kunuk pilih...

Jadik skang tengah bepikir mau beli yg mana satu IPad ka or Samsung Galaxy??? Any idea...? Ada satu kawan cakap akak China Doll blang Samsung Galaxy best hmmm ..best laitu kan ...tapi mau gak tau apa perbezaan nya tu ...hmmm think think think ...


Ipad


Samsung Galaxy

Saturday, April 9, 2011

Good and bad about Facebook

Almost everyone skang ada fb agree ndak ..datuk,datin,nenek,atuk pendek kata semualah memang ada fb.Zaman skang ni if teda fb kira ko out of date la..album buku yg selalu dulu2 kita develop tu cam ndak da guna uda.Tu yg ndak bagus kan what if one day tiba2 fb tedq and all our memori semua kita letak d fb ada kamu pikir ka tu??? aah cuba pikir apa jadik??

For some people fb guna ni tuk business tp ada gak for bad biz such as menipu org.Amik wit tp brg ndak d hantar tu mmg la kin geram kan but so far sukur aku ndak penah kena tipu la dlm jual beli online..tssk palis2.

Aah ada gak guna fb tuk menyindir n carik gaduh ngan org..maki hamun,fitnah org so sesapa yg frenlist kat my fb u guys shuld know wat happened recently ..abis aku kena fitnah oleh perempuan i dont even know.Sakit hati mmg ya im only human bah mesti la ada perasaan tu tp bila pikir balik if aku layan aku serupa gileeeer sama dia .I dont want to put my time n tots to such nonsense.So the i took the silent mode..i just post to remind my frens n family about this pompuan to be careful...

hmmm mcm2 kan dln fb ni..ada yg ndak pasal2 p delete padahal teda pun gaduh or wat so ever ahh tu kategori apa tu ?? yeahh betul Penyakit Dengki..sian ngan org tu .dia sibuk pandang hidup org lain n yet ndak realise how good is her life..well wat to do nama jugak manusia. Ignoring is the best way for me .

I hope in the future i will not meet this kind of ppl anymore tp susah gak manusia penyakit dengki ni mmg ramai.hmmm biarlah yg penting must go on..but the most important thing is im happy n puashati with my life..syukur Ya Allah amin...n i hope u all u too ya ..

Saturday, March 26, 2011

Im speechless

Omg..as u can see all ive been neglecting my blog for months n i was shocked to see numbers of followers on my blog..thank u all..mekacih semua kerana sudi jadim follower dkt blog ku ndak seberapa ni huhu..Aku rasa follower aku d cni lagik ramai dr twitter hihi..

A lot of things happened in my life n yeah skang im heavily pregnant..alhamdulillah ..dulu penah gak miscarrige as per my dulu2 nya post ..and last mth bila scan baby girl lagik..so im gonna have 3 girls now..jadik officialy i can open a power puff girl club ..amacam buli bah kan hihi..sorry la me tulis cam rojak..jap english ,jap sabah slang jap semenanjung slang..as long as u a can read n understand that it would b ok kan...

bah till we meet again in my nex post..take care all..xoxo