Monday, April 25, 2011

Saya rasa heran ...

Macam kamu baca tajuk di atas tu ..ini saya tidak tujukan kepada sesiapa.So kepada sesiapa yg terasa akan entry ni minta maaf banyak2.Saya buat entry ni berdasarkan apa yg saya rasa dan kehairanan saya.Begini cerita dia...Mungkin ada antara kamu tidak tahu saya bergiat aktif dlm perniagaan Mary Kay.Saya seorang suri rumah punya 2 org anak perempuan yg nakal tapi chomel hehe..(sampat lagik kan)..kehidupan saya sebagai isteri kepada seorang peguam boleh dikatakan syukur alhamdulilah cukup mewah bagi saya..apa saya perlukan dan anak2 perlukan di sediakan oleh suami ku...tapi kenapa saya masi ingin mempunyai kerjaya dan perniagaan sendiri?? Kenapa???

Ini sebab musabab saya mahu punya kerjaya dan perniagaan sendiri:

1) Saya tidak suka bergantung harap dengan suami .Saya rasa saya seorang yg berdikari.

2) Saya suka memandang ke depan takut masa depan bukan seperti yg kita impikan atau mahukan (bukanlah bermakna saya tidak percaya pada ketentuan Allah sebab saya percaya la saya ambil langkah berjaga-jaga hari yg cerah tidak semestinya cerah sampai bila2..)

3) Saya boleh membantu suami saya kepada perkara yg remeh temeh seperti belanja anak2 makan...belanja kecil2 seperti brg permainan ...benda2 kecil yg tidak perlu saya minta duit hari2 dgn suami.


Langkah ini saya ambil dan saya bersyukur saya dari rumah boleh mendidik,menjaga rumah tapi saya boleh mendapat pendapatan yg setanding dengan wanita yg bekerjaya...

Yang saya heran sekarang ni ..kenapa ada wanita yg sudah punya kerja tapi hujung bulan abis semua duit...inisiatif untuk majukan diri tu tiada.Alasan tinggi gunung salah semua org di keliling..kenapa begitu ya? Kenapa tidak ambil peluang yg ada tingkatkan taraf hidup kita? Apa tujuan bekerja adakah hanya menunggu gaji yg belum sampai hujung bulan suda habis bayar hutang piutang yang teda penghujung? Malah sanggup berhutang untuk benda yg belum tentu menjamin masa depan...sedih,heran,terkilan semua ada...tapi saya bersyukur saya banyak juga jumpa suri rumah yg punya kekuatan mental dan fizikal yg kuat ...yg berusaha dari uma sama ada business online atau pun offline...macam saya kedua-duanya saya manfaat kan...

Mary Kay banyak mengubah pandangan saya terhadap hidup n perangai manusia....

7 comments:

Anne B. said...

hi ratna...agree sgt with ur post, i saya pun tefikir mau buat bisnes sndri tuk tmbh pendapatan,consultant mary kay ni kena buat apa ya?

Ratnariz said...

hi anne..mary kay perniagaan berkaitan dgn kecantikkan .saya buat ni hanya pada hujung mgu iaitu buat kleas kecantikkan n jual produk kecantikkan .if anne interested boleh dtg jumpa saya setiap ujung mgu d alam mesra ..ada sesi untuk perkenalan biz dr jam 10am-12pm n 1-3pm..or sms ja 0168340177:)

Anne B. said...

ohh kena pegi sana..sadly sa ni d twu skrg huhuu x dpt la ni..

Sabrina Fayez said...

Hi Sis,

Pernah juga terfikir mau buat but memandang market Labuan ni kecik and consultant MaryKay pun berlambak dsni so mcm ndak kuat hati mau buat. Betul cakap Sis tu, klu lah saya d kk sdh pasti join makeup class tu cos I love make ups so much!

Good luck to u!

Ratnariz said...

sis anne ..ndak ya p kk pun if really to do this biz ...tawau pun ada kursus dia sis...register rm200 trus attend kursus sana tawau ..semua dari sis :)


sabrina sis jan awal2 pandang rendah pada your kebolehan ..if u believe u can do it than u can ...put in your mind berapa ramai pun bc d labuan tu bukan semua work as hard as u want yourself to be..am i rite...akan berkurangan gak yg kuat ja yg akan tinggal....

LeeYo said...

rat... i read ur post terasa diri ini kecil biarpun saya besar ehehe.. but thanks a lot rat u really made my day... one of these saturdays i will come n visit u.. thanks again...

Ratnariz said...

leeyo endu..teda niat mau kasi kecik hati ko ya daling ni aku buat post ni bab ramai aku nampak wanita gini ..huhu so sorry ya daling ...